Klaus Iohannis la Masa Tăcerii

Vineri, 28 octombrie 2016, aflat în campanie electorală la Târgu Jiu, Klaus Iohannis a vizitat capodopera Masa Tăcerii a lui Brâncuși și s-a fotografiat stând cu fundul pe unul din cele douăsprăzece scaune ale acestei mese, care sunt opere de artă. Fotografia a devenit virală.

klaus iohannis la masa tacerii

Ca urmare a gestului pe care l-a făcut, președintele țării a fost ironizat în presă și pe rețelele sociale. S-au făcut conexiuni între Masa Tăcerii și faptul că Iohannis nu prea este vorbăreț din fire. A fost și „certat”, pentru că nu a respectat indicațiile din parc, de a nu intra în contact fizic cu operele aflate acolo. Și a fost, de asemenea, criticat pentru lipsa de bun simț și gust artistic.

Iată reacția lui Traian Băsescu pe Facebook:


Jurnalistul Ion Cristoiu a scris pe blogul personal:

Capodopera Masa Tăcerii nu e o masă propriu zisă, chiar dacă se cheamă masă. Altfel spus, deşi e de forma unei mese înconjurate de scaune de piatră, ea n-a fost creată de Constantin Brâncuşi pentru ca vizitatorii să se aşeze la ea şi să halească o fleică, după care să bea o bere. Mai ales că scaunele-clepsidră întruchipează timpul.
Masa Tăcerii e o capodoperă ca şi Venus din Milo, ca şi Discobolul, ca şi Gioconda.
În ansamblul de la Tîrgu Jiu Masa Tăcerii e menită să fie văzută şi trăită ca o operă de artă. Atît și nimic mai mult.
Vizitarul normal la cap rămîne la o distanță respectuoasă, încearcă emoția provocată de vederea unei capodopere și pleacă.
[...]
Întreaga presă l-a mustrat pe Klaus Iohannis, pentru că ar fi încălcat legea aşezîndu-se cu fundul pe unul dintre scaunele de la Masa Tăcerii.
Nu, Klaus Iohannis n-a încălcat legea, ci bunul-simţ.
Bunul-simţ care-ţi spune că o operă de artă n-a fost creată pentru a fi folosită de fiecare vizitator ca obiect casnic.

Ion Cristoiu își încheie articolul sugerându-i ironic lui Klaus Iohannis să încerce și papucii lui Napoleon din Castelul Fontainebleau, să se lungească puțin în Patul Mariei Antoaneta din același castel sau să pună mâna pe sânii lui Venus din Millo, de la muzeul Luvru.

0 comentarii