A murit Fidel Castro

Fidel Castro, fostul lider al cubanezilor, a decedat în noaptea de 25 noiembrie 2016, la 22:29, practic cu o lună înainte de Crăciun. Avea deja 90 de ani. Anunțul oficial a fost făcut de fratele lui, președintele Raul Castro, care a anunțat că funerariile vor dura 9 zile, încheindu-se la 4 decembrie.

Fidel Castro

Fidel Castro a fost fost președintele Cubei între anii 1976 și 2008. S-a născut la Biran, în 13 august 1926. A condus, în iulie 1953, atacul asupra cazărmii Moncada din Santiago de Cuba, demarând cu această ocazie lupta împotriva regimului cubanez de atunci, condus de generalul Fulgencio Batista. A fost arestat și condamnat la 15 ani de închisoare, dar a ieșit după 2 ani, în urma unei amnistii. S-a refugiat în Mexic, unde a fondat o mișcare de gherilă.

Acestea sunt începuturile luptei lui contra regimului de atunci. Victoria mișcării lui avea să vină abia în 1959, an în care Fidel Castro a preluat și puterea, în uralele populației. Chiar dacă Occidentul a avut uneori păreri mai puțin favorabile la adresa liderului cubanez, Fidel Castro a fost privit tot timpul de cubanezi drept eliberatorul lor, iar la moarte doliul național i-a adus în stradă pe foarte mulți conaționali, care i-au plâns plecarea.

În 2008 s-a retras de la conducerea Cubei, datorită vârstei, și i-a lăsat acest loc fratelui lui. Raul Castro, care este și acum președinte.

0 comentarii