Rezultate finale alegeri 2016

Voturile românilor, exprimate duminică, 11 decembrie 2016, au configurat noua scenă politică. Cu o prezență de circa 40% la vot, românii au decis că PSD va fi partidul cu cele mai multe mandate parlamentare, în timp ce PNL s-a clasat la mai puțin de jumătate din scorul roșiilor. Dar să vedem detaliile.

vot

După numărarea voturilor, Liviu Dragnea, de la PSD, poate pune de-o sărbătoare, deoarece partidul lui a obținut puțin peste 45%, atât la Senat cât și la Camera Deputaților. Pe locul doi avem PNL-ul, partidul condus de Alina Gorghiu, cu circa 20% din voturi. Surpriza pentru unii au constituit-o noul înființat partid USR. Armand Clotilde și Nicușor Dan au reușit să aducă un partid cu 6 luni vechime la aproape 9%.

Urmează UDMR, partidul cu o constanță de aproape 6.50%, proporțională cu numărul de maghiari de pe teritoriul țării noastre care votează permanent cu acest partid. Formațiunea ALDE, condusă de Tăriceanu, a strâns și ea în jur de 6%, în timp ce partidul lui Traian Băsescu și al Elenei Udrea, PMP, a ajuns la circa 5.50%.

Acestea sunt partidele care vor forma legislativul. Ceilalți participanți au obținut sub marja de 5%, așa că nu vor intra în Parlament. O mențiune specială pentru PRU, partidul lui Sebastian Ghiță, care a ajuns la circa 3%.

0 comentarii