50 de ani de la aselenizare

Sâmbătă s-au împlinit 50 de ani de la aselenizare. Evenimentul a fost adus în atenția publicului de principalele canale de știri și sărbătorit ca o victorie a întregii umanități, ca un prim pas în cucerirea spațiului.

aselenizare Apolo 11

Sâmbătă, 20 iulie 1979, s-au împlinit exact 50 de ani de la momentul în care primul om a pășit pe Lună. Este vorba de cosmonautul american Neil Armstrong, care, la 39 de ani, inaugura o victorie a omenirii, la bordul sondei spațiale Apolo 11. Atunci, el a spus:

Un pas mic pentru om, un pas mare pentru omenire.

Evenimentul a fost sărbătorit în numeroase moduri pe tot cuprinsul globului, fiind privit ca o realizare nu doar a americanilor, ci a întregii omeniri. Pe internet, Google a marcat această ocazie printr-un doddle special. La noi în țară, Universitatea Politehnică din București a dezvelit o placă comemorativă. Fotografii amatori și profesioniști s-au grăbit să posteze imagini cu Luna Plină, iar discuțiile, în general, au gravitat în jurul acestui subiect.

E interesant faptul că România a fost singura țară din blocul comunist care a transmis live evenimentul la acea dată.

Desigur, tot cu ocazia asta au ieșit din nou la suprafață o serie de teorii conspiraționiste, una dintre ele afirmând că omul nu a ajuns niciodată pe satelitul natural al Terrei și că imaginile transmise atunci au fost falsificate. Aceste teorii sunt alimentate inclusiv de faptul că de 50 de ani oamenii nu au mai mers pe Lună. Totuși, așa cum remarca Bogdan Marcu într-o sinteză a călătoriilor spațiale din ultimii 50 de ani, faptul că nu am repetat acest succes s-a datorat în principal bugetului uriaș necesar.

Războiul Rece a fost cel care a determinat alocarea unor sume imense, atât de către ruși cât și de către americani, pentru a obține primii diverse performanțe spațiale. Odată însă cu noile companii spațiale de pe piață (dintre care amintim SpaceX a lui Elon Musk) și cu avansul tehnologic tot mai puternic, este de așteptat ca Luna să fie survolată din nou de către un echipaj uman în viitorul apropiat.

0 comentarii